IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:40 | 8 август 2023
Обновен: 09:32 | 11 май 2024

Над 5 300 варненци са проверили здравния си статус

Над 5 400 са приетите и обработени оправдателни документи за установяване на здравен статус

По материала работи: Ставри Таргов
Над 5 300 варненци са проверили здравния си статус

От началото на годината до 31.07.2023 г. в ТД на НАП Варна  са направени над 5 300 справки и са издадени почти 2 000 удостоверения за здравноосигурителен статус, а над 5 400 са приетите и обработени оправдателни документи за установяване на здравен статус.

От приходната агенция в черноморския град отчитат, че през лятото посещаемостта в салона на НАП е интензивна, защото много хора, живеещи в чужбина, се прибират по  това време на годината и се възползват от възможността да проверят здравния си статус.

 По този повод от НАП Варна напомнят на гражданите за начините, по които желаещите могат да разберат дали са здравноосигурени. Справка може да се направи чрез услугата  "Справка за здравноосигурителен статус, която е със свободен достъп в Портала за е-услуги на приходната агенция, на телефон: 0700 18 700 на цената на един разговор, на място в офисите на НАП, както и чрез мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.      

Всички потребители, които притежават ПИК, издаден от приходната агенция, могат да правят справка за дължимите си данъци и осигуровки чрез обаждане на телефони: 0700 18 700 или  +359 2 9859 6801 и избор на меню 6 – „Услуги достъпни с ПИК“ в Интегрирания гласов портал.

Клиентите могат да получат също съдействие и разяснения по повод декларирани от тях и за тях данни пред НАП. Единственото условие е те да се идентифицират, чрез своя ЕГН и последните четири цифри на персоналния си код.

От НАП Варна напомнят, че на обявените телефони на териториалните дирекции и офисите на НАП не се предоставя данъчно-осигурителна информация, отнасяща се за конкретно лице, включително за задълженията. Такива данни се дават единствено от Информационния център след идентификация на потребителя с ПИК и ЕГН.

Повече информация може да бъде намерена на официалната интернет страница на НАП (nra.bg).

Коментари

Новини Варна