IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:00 | 16 август 2023
Обновен: 15:09 | 16 май 2024

От днес МБАЛ „Света Анна“ във Варна възстановява безплатните прегледи за сънна апнея

Записването за тест става на телефон 052/821375

По материала работи: Ставри Таргов
От днес МБАЛ „Света Анна“ във Варна възстановява безплатните прегледи за сънна апнея

След ограниченията, наложени от ковид пандемията в последните почти 3 години, от 16август МБАЛ „Света Анна – Варна“ подновява безплатните прегледи за сънна апнея. С финансиране от община Варна екипът на доц. Гален Шиваров от отделението по УНГ вече записва  желаещи да се  подложат на тест.

Записването става на телефон 052/821375, а изследванията се извършват в отделението УНГ на ет. 6 в Терапевтичен блок III /сградата в непосредствена близост до бариерата на ул. „Генерал Колев“/

„Синдромът на обструктивната сънна апнея (OSAS) е клиничен. Той се характеризира с периодично намаляване или спиране на въздушния поток през носа/устата по време на сън.

Тези епизоди обикновено са съпроводени от силно хъркане и хипоксемия и много типично биват прекъсвани от кратки събуждания, което в крайна сметка води до фрагментация на съня и намаляването на неговата продължителност и качество“, обяснява доц. Шиваров.

За първи път общинската програма „Профилактика на сънна апнея” в МБАЛ „Света Анна-Варна” по инициатива на Дирекция “Здравеопазване” стартира през 2016 година. Тогава тя премина при огромен интерес, като бяха изследвани 400 души.

Второто издание на програмата през 2017 обхвана още 300, а третото, през 2019 – нови 400 жители на община Варна. Статистиката показва, че 732 от изследваните пациенти са мъже, а 368 са жени. Средната възраст на изследвните е 52 години.

„Всички те преминаха през физикално изследване, акустична рино и фарингометрия – два метода за обективно изследване на анатомията на носната кухина и назофаринкс и съответно устна кухина и орофаринкс, определяне на BMI – индексът на телесната маса, който дава информация за теглото и риска от затлъстяване, както и анкетиране по световно приетата скала за определяне на сънливост сред пациентите – Epworth sleeping scale“, обясни доц. Шиваров.

От изследваните пациенти 69% са били в рискова група за синдрома на обструктивна сънна апнея, а 31% от пациентите са били в норма.

От проведената анкета за определяне на сънливостта – Epworth sleeping scale, данните са следните:

37.75% са с ниска нормална дневна сънливост,

40.25% са с по-висока нормална дневна сънливост,

8% са с лека прекомерна дневна сънливост,

10.25% са с умерена прекомерна дневна сънливост,

9.75% са с тежка прекомерна дневна сънливост.

При изследваните пациенти чрез рино- и фарингометрия са установявани следните заболявания и състояния: хипертрофичен ринит, девиация на носната преграда, ниско разположено меко небце, удължена увула, хипертрофия на лингвалната тонзила.

При 84% от пациентите се е наблюдавала обструкция на двете нива – носна кухина и фаринкс, като при 11% отклоненията са били на ниво носна кухина и съответно при 5% са били само на ниво фаринкс. 

„На нуждаещите се от оперативно лечение беше предложено такова. 53.25% от тях са преминали необходимата им оперативна интервенция през УНГ отделението на МБАЛ „Света Анна“. Същата възможност ще бъде предоставена и на нуждаещите, които бъдат установени тази година“, обяви доц. Шиваров.

Коментари

Новини Варна