IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:40 | 26 септември 2023
Обновен: 02:58 | 29 април 2024

Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник във Варна

Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата „Варна“ за тази година

По материала работи: Ставри Таргов
Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник във Варна

Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години от рождението му, бе открит от кмета на Варна Иван Портних и Артак Казарян, председател на сдружение „Български родолюбци“, което е инициатор на събитието.

Средствата са осигурени от Община Варна. Паметникът се намира в градинката на кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и улицата, която носи името на героя.

Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата „Варна“ за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия.
 
След официалното откриване паметникът бе осветен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието присъстваха областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, много организации и граждани.

Зам.-председателят на "Български родолюбци" Валентин Иванов обясни, че каузата за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той припомни, че благодарение на генерал Колев по време на Първата световна война са спрени руските и румънски войски и тяхното настъпление към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден трябва да празнува цяла България, тъй като на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в пределите на страната ни, каза още Иванов.

Организатори на церемонията за откриването на паметника са бяха Общината, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска митрополия.

Коментари

Новини Варна