IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:40 | 24 октомври 2023
Обновен: 14:26 | 3 май 2024

Варненски нотариуси с жест към възрастните хора

Ще дават безплатни консулттации

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски нотариуси с жест към възрастните хора

Тази година Съветът на Регионална нотариална колегия Варна реши да привлече общественото внимание върху хората, които са над 70 години и са в неравностойно социално положение, такива, които са в домове или са болни и не могат да вземат самостоятелно решения за имуществото си и за живота си.

Много от нотариусите помагат на възрастни хора, които са изоставени от своите близки, които са принуждавани да постъпват в домове или да прехвърлят въпреки волята си недвижимо имущество или права...

Това остава незабелязано от обществото, но е ежедневна практика в нотариалните кантори. Нотариусът е доверен съветник, той съблюдава обективно интересите и на двете страни. Нотариусът е най-добре подготвения специалист по вещно право.

На  24 октомври от 15 до 16 ч. варненски нотариуси ще посетят  Дом за стари хора „Гергана”, а след това и частен дом за стари хора, за да дадат безплатни и анонимни консултации.

Възрастните хора ще имат възможност да зададат въпроси на нотариус Диана Бейлерян, председател на РНК-Варна, и нотариус Людмила Тренчева член на Съвета на РНК-Варна относно вещни права, прехвърляне на имот, дарение, упълномощаване и др. Консултациите са безплатни и анонимни.

Инициативата е и във връзка с Европейския ден на правосъдието, който държавите членки на Европейския съюз отбелязват за 21-ви път на 25 октомври т.г. Европейският ден на правосъдието е ден, който служи за информиране на гражданите на ЕС за техните права и достъп до трансгранично правосъдие в ЕС.

 Домуващите в Дом „Гергана” ще получат стихосбирките на нотариус Людмила Богословова – Гонова и на нотариус Светлана Стойчева, както и почерпка за празника на нотариусите.

Коментари

Новини Варна