IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:23 | 17 юни 2015
Обновен: 11:06 | 25 април 2024

29 младежи в неравностойно положение се учиха да програмират

Двудневното обучение беше безплатно

По материала работи: Златина Добрева
29 младежи в неравностойно положение се учиха да програмират

Инициативата “Програмиране за всички” даде възможност на 29 младежи, основна част, от които с двигателни увреждания, да бъдат обучени безплатно на основите на програмирането.    
В рамките на два дни IT-специалисти от Варна запознаха присъстващите с някои от най-популярните програмни езици.


В резултат от инициативата, 85% от участниците, които никога не са програмирали посочват, че професията на IT-специалиста не би ги затруднила. 40% от тях смятат, че програмирането може да се превърне в тяхна основна работа. 30% от младежите с двигателни увреждания, социални институции, представители на малцинствените групи и обучаемите с ниски доходи посочват, че това може да бъде тяхна допълнителна работа, а 25% тяхно хоби. Най-голям интерес сред анкетираните са предизвикали лекциите по Android и IOS. Като най-полезни, участниците оценяват придобитите знания за работа с Java и Android. Освен за създаване на приложения за мобилни устройства, посочените от участниците езици, могат да се използват във всички сфери на програмното осигуряване - от програмиране на малки "умни" домашни устройства, през създаване на компютърни приложения (програми), до програмиране на сървъри и големи интернет сайтове (пример - пощата АБВ).


Проучвания на Сдружение "За теб" показват, че едва 2% от работодателите в България биха наели хора с увреждания като причините, които изтъкват са труднодостъпната работна среда, както и ниската квалификация. Същевременно в IT-сферата има недостиг на кадри, а професията все по-често се практикува дистанционно (предлага възможност и за надомна работа). Според специалистите в бранша това, което е важно, за да си програмист е аналитичната и алгоритмична мисъл, а не физическите ограничения, което прави професията подходяща за хората с двигатeлни увреждания.


Инициативата “Програмиране за всички” е част от програмата "Младежки дейности - 2015" към дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" на община Варна - Европейска младежка столица 2017. Организира се от неправителствените организации “Образование чрез роботика”, Beehive Co-working Space (Споделено работно място-Варна) и Сдружение "За теб".

Коментари

Новини Варна