IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:25 | 19 юни 2015
Обновен: 12:01 | 25 април 2024

Какво се промени и оправи в “Аспарухово” през последната година?

Анкета сред граждани

По материала работи: Златина Добрева
Какво се промени и оправи в “Аспарухово” през последната година?

Измина една година от бедствието в кв. “Аспарухово”. За хората, живеещи на ул. „Моряшка“, датата 19 юни е  ужасяваща.
От началото на седмицата в редакцията на вестник “Черно море“ се обаждат хора на различни възрасти, които искат по някакъв начин да благодарят на хилядите доброволци, които се включиха в почистването на квартала след трагедията. Сред тях бе и Невяна Иванова, която издирваше имената на повечето момчета и момичета, които й помогнали да спаси част от покъщнината си. „Искам отново да им благодаря, не знам как щях да преживея, ако не бяха тези хора. Още помня думите им – най-хубавата музика в последните дни е звукът на лопатата, когато стигне камък или асфалт.“
По този повод репортер на вестник „Черно море“ попита живеещите на ул. „Моряшка“ какво се промени и оправи в квартала през последната година?

 

Саша Топчов
Много тежко беше положението преди година. Спомням си как колата ми се превърна в лодка и отплува. С приятели бяхме затънали до ушите в кал, докато се мъчехме да изчистим мазите, партерните етажи. Поизчисти се кварталът. В началото на месеца багер мина и изчисти голяма част от дерето, защото през зимата отново имаше много боклуци. В България никой не търси грешките в себе си, а му е по-лесно да обвинява друг за своите несгоди. Трябва като миналата година да се обединим и да си помагаме един на друг.

 

 

 

 

Кирил Петров
Изчисти се. Основно оправиха цялата улица. Всичко преди година беше обърнато с калта нагоре. Все още възстановяваме къщите си от щетите. Лека-полека, тухла по тухла всичко се оправя. Сега правя външна тоалетна, изграждам я наново.

 

 

 

 

 

 

Женя Димитрова
Смятам, че много неща се оправиха. Основно в инфраструктурата на квартала. Асфалтираха се почти всички улици и смятам, че “Аспарухово” отново е най-добрият квартал за живеене във Варна.

 

 

 

 

 

 


Левент Джеветов
Каналът си стои, улиците ги оправиха. Не съм инженер, но се надявам да измислят как това дере да не прави повече проблеми. Може би по-често да се почиства или ако трябва, да се разшири.

 

 

 

 

 

 

 


Таня Тодорова
Живея на „Моряшка“ и нищо не се е променило. Да, почистиха канала, но като цяло няма идея какво да се промени. Миналия месец дори дочакахме и фекални води, които се стичаха от дерето. Смятам, че канализацията се запушва и трябва да се вземе в предвид това. Но не мога да отрека, че има хора, които се стараят да се направи поне нещо. Погледнете например парка, стана невероятно красив и с удоволствие човек ходи да отдъхне в него.

 

 

 

 


Иван Жечев
Аз съм доволен най-вече от това, че всичко се преасфалтира и вече мога по-лесно да се предвижвам с инвалидната си количка в квартала.

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкетата подготви Александър Гълъбов
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна