IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:26 | 20 юни 2015
Обновен: 19:15 | 17 май 2024

Подариха над 1000 книги на варненци (СНИМКИ)

Фондация “Жени за красива Варна” насочи вниманието към четенето в технологичния ни век

По материала работи: Борис Проданов
Подариха над 1000 книги на варненци (СНИМКИ)

Над 1000 тома българска и чуждестранна литература бяха раздадени безвъзмездно днес на жителите и гостите на Варна буквално за час. Инициативата под надслов “Остави таблета, вземи си книга” на фондация “Жени за красива Варна” беше в подкрепа на четенето в съвременния свят на електронните технологии. Тя е и международна, но във Варна се оказа изключително успешна.

Датата на инициативата - 20 юни (Св. Наум), не беше избрана случайно. Днес Българската православна църква чества деня на охридския чудотворец Наум, ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски, просветител български.

Стотиците томове литература бяха подредени по алеята от хотел “Черно море” до Фестивалния и конгресен център. Четивата бяха подарък от фондацията с президент адв. Настя Костадинова и директор Марица Гърдева. Голям процент от произведенията бяха на варнески автори, с цел популяризиране на тяхното творчество.


«Много сме доволни – коментираха за Медийна група «Черно море» организаторите. – Очевидно варненецът чете. И обича книгите. А какво по-хубаво от това?»

Още две дами от “Жени за красива Варна” участваха в инициативата – съдия Христина Калчева и Елена Крайчева. Следващата стъпка е поставяне на къщички в Морската градина, в които всеки може да оставя и взема книга.

Според проучване през последната една година едва 14% от пълнолетното население на страната е прочело повече от 15 книги. В днешно време в живота на хората все повече навлизат технологиите.

Коментари

Новини Варна