IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:10 | 7 март 2024
Обновен: 04:12 | 9 май 2024

Добавят близо 400 нови адреса към системата от правила за прием на първокласници във Варна

Предложението е на комисията по наука и образование към местния парламент

По материала работи: Ставри Таргов
Добавят близо 400 нови адреса към системата от правила за прием на първокласници във Варна

Близо 400 нови адреса да бъдат добавени към системата от правила за прием на първокласници, гласува на днешното си заседание комисията по наука и образование към местния парламент.

Става дума за новорегистрирани адреси в общината – основно в крайните квартали на Варна, няколко местности, сред които Ментеше, Планова, Боровец-Север, Кочмар, Акчелар, както и във варненските села Звездица, Тополи и Константиново.

Допълненията се правят, тъй като адресът на детето е водещ критерий при прием в първи клас. Учениците, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на училището, получават най-много точки при кандидатстване.

На днешното заседание стана ясно също, че е стартирала процедурата по номиниране за удостояване с награда „Варна“ за 2024 г. Съгласно приетите статути в експертните комисии за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и в сферата на предучилищното и училищното образование се включват по трима представители на ПК „Наука и образование“.

По правило начело на експертните комисии в двете сфери е председателят на ПК „Наука и образование“ Владислав Бакалов. В работата на двете комисии ще се включи и общинският съветник София Колева.

Нейните колеги Жечка Георгиева и Давид Киркоров бяха избрани за членове съответно на комисията за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и на тази в сферата на предучилищното и училищното образование.

Съветниците бяха запознати и с отчет на дейността на комисията в периода от началото на мандата до 1 март 2024 г.

Коментари

Новини Варна