IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:00 | 27 март 2024
Обновен: 12:21 | 27 април 2024

„Час по правосъдие“ с близо 100 шестокласници проведоха съдии от Районен съд - Варна

Това се прави за втори пореден път

По материала работи: Ставри Таргов
„Час по правосъдие“ с близо 100 шестокласници проведоха  съдии от Районен съд - Варна

За втора поредна година магистрати от Варненския районен съд гостуват като лектори пред възпитаниците на Второ основно училище „Никола Вапцаров“ в рамките на образователната програма „Час по правосъдие“. В актовата зала на училището, този път на среща с близо 100 шестокласници, влязоха съдиите Татяна Лефтерова и Сияна Генадиева, съответно от Гражданско и Наказателно отделение на съда.

 Съдия Генадиева обясни кога може да бъде търсена наказателна отговорност от непълнолетните, какви са последиците и начините за прилагане на възпитателни мерки за деца, като заостри вниманието на учениците особено към рисковете и опасностите от наркотиците. Тя посочи тревожни данни за  падането на долната възрастова граница при децата, които за пръв път пробват наркотични субстанции,  т.е около 6-ти клас  и дори по-рано, като им даде практически съвети как да бъдат бдителни и за какво да внимават.

 Съдия Лефтерова даде примери как биха могли да защитят правата си при нанасяне на обида или упражняване на насилие спрямо тях, как да разпознават различните видове домашно насилие и къде биха могли да търсят съдействие, като им посочи номера на националната телефонна линия за деца - 116 111, и акцентира на това да не се колебаят да споделят и да търсят подкрепа, ако нещо ги тревожи .

Шестокласниците от II OУ „Н.Й.Вапцаров“ бяха много активни в „часа по правосъдие“ и отправяха най-разнообразни въпроси към  съдиите.

Коментари

Новини Варна