IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:47 | 26 юни 2015
Обновен: 09:25 | 2 май 2024

Неизлекувани деца са причина за салмонелозата в ЦДГ „Гълъбче“

През май в градината имало 30 случая на остра вирусна инфекция, но малките не били изследвани

По материала работи: Златина Добрева
Неизлекувани деца са причина за салмонелозата в ЦДГ „Гълъбче“

Неизлекувани деца са най-вероятните причинители на бума от салмонелоза в ЦДГ №15 „Гълъбче“. „През май в градината има 30 случая на остра вирусна инфекция, които не са изследвани своевременно за салмонела, тъй като самата диагноза не предполага назначаването на чревни изследвания. На по-късен етап ние направихме изследвания на тези 30 деца и пробите на пет от тях се оказаха положителни за салмонела. Изследванията на храната и на хората от персонала са отрицателни. Отпадна версията и за заразяване в близко заведение, тъй като децата са го посетили на 29-и, а заболяването при тях е започнало няколко дни по-рано - на 24 май“ – съобщи д-р Янка Драганова от РЗИ Варна.

10 са децата със салмонелоза от ЦДГ „Гълъбче“. 148 са контактните малчугани. От тях са изследвани 145, пробите на 130 са отрицателни, 15 са здравите вирусоносители, те са изведени от детската градина и са подложени на лечение, след като вирусът на салмонела бъде остранен, те ще се върнат в детската градина. Три от контактните деца не са намерени за изследване – едното е в чужбина, друго е изписано от детската градина, тъй като било последна група.

„Призовавам родителите ако забележат някакви стомашни проблеми или повръщане при децата си, да ги заведат на лекар и да настояват за чревни изследвания. Ще обърнем внимание и на колегите общопрактикуващи лекари да не поставят с лекота диагноза остра вирусна инфекция. Ако имат съмнения по-добре да напишат вирусна чревна инфекция, която предполага назначаването на допълнителни изследвания. Важно е заразата да се установява навреме и да се предприемат необходимите мерки“ – подчерта д-р Драганова.
Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна