IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
09:01 | 21 юли 2015
Обновен: 08:26 | 25 април 2024

Строят нови центрове за спешна помощ

Нова сграда ще има и централният филиал във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Строят нови центрове за спешна помощ

Всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна ще имат нови сгради до 2020 г. Това съобщи директорът д-р Мая Рашева след среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той бе във Варна във връзка с плана за развитие на спешната помощ за периода 2014 – 2020 г. Средствата – 85 млн. евро за цялата страна, са по линия на европроект, чийто бенефициент е МЗ.

Нашите филиали в областта – общо 12 на брой, ще бъдат в нови сгради, държавна собственост. Във връзка с това проведох срещи с кметовете на варненските общини, които трябва да помогнат с подходящи терени. Деактуването трябва да стане с решения на общинските им съвети, обясни д-р Рашева. Централният филиал на ЦСМП, който сега се намира в сградата на РЗИ, също ще се помещава в нова сграда на мястото на старите бараки на ул. „Брегалница“ 3. Хубаво е, че там ще бъдем заедно всички – лекари, шофьори и администрация. Сега заради сградния фонд сме разделени, което ни струва разход на време, каза още шефката на Бърза помощ. В най-добрия случай строителството може да започне още догодина, обобщи тя.

В средата на следващата година ще започне ремонт на центровете за спешна медицинска помощ в страната, съобщи във Варна д-р Ваньо Шарков, цитиран от Медиапул.  В рамките на проекта ще бъдат осигурени и нови, модерни линейки. Зам.-министърът посочи, че в момента се уточнява състоянието и собствеността на сградите на всички спешни центрове и филиали.

За тази цел той посещава всички областни градове. След Варна Шарков ще проведе срещи в Добрич и Силистра.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна