IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:42 | 21 юли 2015
Обновен: 01:40 | 7 април 2024

Правят инициативен комитет за детските права

165 са приемните семейства в града

По материала работи: Деян Михайлов
Правят инициативен комитет за детските права

Инициативен комитет, който ще работи за спазване правата на децата, ще се създаде във Варна. Около тази идея се обединиха граждани и представители на неправителствените организации в морската столица. Всички те се включиха в кръгла маса, за да обсъдят възможността новият инициативен комитет да поднови работата на местната комисия за детето и да се създаде нов обществен съвет за детето и семейството.


Годишно около 200 деца в област Варна биват разделяни от собствените си семейства заради насилие спрямо тях, но положителна тенденция е, че част от тях вече са настанявани при приемни родители вместо в домове. 165 са приемните семейства във Варна, като в 30 от тях няма настанени деца в момента, сочи социологическо прочване, проведено от организаторите на кръглата маса.


В момента във Варна 79 деца живеят в специализирани институции, като 51 от тях са на възраст до 7 години и имат нужда от медико – социални грижи.

Денислав Киров

 

 

Коментари

Новини Варна