IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:46 | 22 юли 2015
Обновен: 13:53 | 8 април 2024

Увеличават се разпитите чрез видеоконферентна връзка в Апелативен съд - Варна

15 са общо видеоконференциите, проведени след присъединяването ни към ЕС

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка архив

От началото на 2015 година във Варненския апелативен съд са проведени 6 видеоконферентни връзки по молба за правна помощ от 5 държави членки на Европейския съюз за разпит на свидетели и обвиняеми лица  по наказателни дела. 15 са общо видеоконференциите, проведени в Апелативен съд Варна след присъединяването ни към ЕС. Съгласно Конвенцията за взаимопомощ по наказателни въпроси между държавите членки и в съответствие с договора на ЕС, съдебни органи на друга държава могат да поискат провеждането на видеоконферентна връзка за разпит на лице, което е свидетел, обвиняем или вещо лице в наказателно производство и се намира на територията на Република България.
Само за тази година Варненският апелативен съд е удовлетворил молби за такава правна помощ и е осъществил видеоконферентни връзки с Италия, Норвегия, Испания, Румъния и Холандия. Като свидетели са били разпитани общо 11 български граждани. Разпитът се провежда в съответствие с българското законодателство и с разпоредбите на международните договори, по които Република България е страна. В рамките на тези съдебни заседания  българският съд установява самоличността на всяко едно от лицата в присъствието на техните адвокати. Разпитът се води от съдия или съдия – следовател  от съда в молещата държава.
Сънародниците ни са отговаряли на въпроси във връзка с разследване за кражби на автомобили чрез взлом и фалшифициране номерата на рамите на откраднати возила в  Холандия, за контрабанда, митнически престъпления и злоупотреба със служебно положение в Румъния, за утежнена форма на сводничество, придружено с насилие и заплахи в Норвегия, за грабеж и блудство в Италия, както и за сключване на споразумение по дело за престъпление от общ характер в Испания.
За всяка една видеоконференция се съставя протокол, който съдържа всички атрибути на протокол от съдебно заседание.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна