IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
15:04 | 23 юли 2015
Обновен: 21:46 | 18 май 2024

Ремонтите на булеварди приключват до края на октомври

Вече е готов паспортът на Аспарухов мост, коментира зам.-кметът Христо Иванов

По материала работи: Златина Добрева
Ремонтите на булеварди приключват до края на октомври

До края на октомври трябва да приключат всички текущи ремонти на булеварди във Варна. В момента текат ремонтни дейности на бул. „Осми приморски полк”, в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител” до бул. „Левски”, както и на бул. „Трети март”. Предстоят ремонти на бул. „Левски”, в частта от кръстовището с бул. „Осми приморски полк”, до обръщача на Почивка. Това заяви пред Дарик радио зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов.

„Ще се подменят и подземните комуникации на „Константин и Фружин”, бул. ”Янош Хунияди” и отсечката от подлеза на бул. „Владислав Варненчик” до бул. "Република”. Парите са осигурени и до края на октомври трябва да приключим. С бюджетни средства ще започнем ремонт на бул. „Трети март” - от ул. „Вяра” до бул. „Република”. Това е преходен ремонт, като тази година ще подменим подземните комуникации, а догодина пътната част. Ще има ремонт и на бул. „Цар Освободител” – между ул. „Вярна” и „Поп Димитър”, каза Христо Иванов.

Извършват се и довършителни работи на бул. „Княз Борис” – поставят се парапети и се ремонтират подлезите. „Определено новата визия на този булевард разкраси града и даде усещане на гостите му, че има промяна. Във Варна не бяха инвестирани средства дълго време и градската инфраструктура беше западнала. Всичко това води до затруднения, а и ние наложихме политика, че като правим нещо, трябва да е от А до Я. Правим път и променяме подземната инфраструктура. Става бавно и със затруднения за пешеходците, но когато се прави едно нещо трябва да е както трябва. Този ремонт е в дългосрочен период, най-лесната работа е да сложиш асфалт и бордюр, като по този начин няма да имаме и негативи. Но не е добре като приключи ремонтът и след 2-3 седмици да почнем наново”, коментира още зам.-кметът по инфраструктурата.

 

Вече е готов паспортът на Аспарухов мост, който е нужен за реновирането на съоръжението. Изготвен е и проект за ремонт на моста, който е бил обсъден на заседание на Експертния съвет към Общината. Предвижда се изграждането на пешеходен мост, велодостъп и предпазни огради, за да няма хора, които да скачат от моста. В проекта е заложено и поставянето на ефектно ново осветление, което ще придаде друг облик на съоръжението и мостът ще се вижда отдалече.

Разработват се проекти по ОП „Региони в растеж”, след като стана ясно, че Варна ще получи 84 млн. лв. Предвиждат се ремонтни дейности на бул. „Мара Тасева” и „Първи март” в кв. „Аспарухово”, както и обособяването на зона за отдих край езерото. „Правим проект и за ремонт на бул. „Кирил и Методий” и „Народни будители”. По този начин ще направим връзка от влизането в кв. „Аспарухово”, ремонтирания мост, влизането в града през бул. „Мария Луиза”, „Княз Борис” и пътя за „Златни пясъци”, допълни зам.-кметът по инфраструктурата.

 

Той коментира и темата за санирането. До момента собствениците от едва 26 блока, от общо 665 имащи право да кандидатстват за саниране, са подали заявления.
Същинските строителни дейности по санирането вероятно ще започнат следващата година. Общината вече е обявила две обществени поръчки.
„За изпълнение на строителните дейности трябват рамкови споразумения с фирмите. Смятам, че в рамките на 5 месеца ще приключи изборът на изпълнители. През зимния период няма да се извършват строителни дейности и те могат да започнат през пролетта. Вече имаме 23 сключени договора със сдружения на собствениците. Имаме готовност след избора на изпълнител на енергийния одит да възложим обектите, на които да започнат дейностите”, каза още Иванов.

Коментари

Новини Варна