IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:52 | 7 септември 2015
Обновен: 14:54 | 27 април 2024

Всяко пето дете във Варна е с наднормено тегло

Ще обучават родителите как да им създават добри хранителни и двигателни навици

По материала работи: Ставри Таргов
Всяко пето дете във Варна е с наднормено тегло

Всяко пето дете в предучилищна възраст във Варна е с наднормено тегло и затлъстяване, които са предпоставки за диабет и сърдечно-съдови болести. Това съобщи на пресконференция ръководителят на катедрата по педиатрия в Медицински университет – Варна, проф. д-р Виолета Йотова. Поводът бе дискусия на тема „Децата – необходимостта от здравословно хранене и физическа активност“, която събра експерти, лекари, учители и родители. Специален гост на срещата бе проф. Грийт Кардон от факултета по медицина и здравни науки на университета в Гент, Белгия. Тя е автор на изследвания и на над 100 научни публикации по теми, които търсят и предлагат екологични и здравословни решения срещу заседналия начин на живот и за превенцията на затлъстяването сред подрастващите. Проф. Кардон и проф. Йотова са научни ръководители на съвместен докторантски проект с Медицинския университет, третиращ здравословното състояние на най-малките граждани на Варна. Досегашните проучвания са установили, че за ограничаване на затлъстяването при малчуганите е необходимо те да придобият добри хранителни и двигателни навици между 3 и 7 г. Това може да стане чрез обучение на техните родители, баби, дядовци и други. България е сред водещите страни в ЕС по заседнал живот на малчуганите и това трябва да се промени, каза проф. Кардон.
На пресконференцията бе съобщено също, че българските деца прекарват средно 8,15 ч. на ден, седнали пред компютъра, телевизора и книгата, докато здравословната норма е 2 часа на ден плюс 1 час физическа активност.
В дискусията, организирана от Сдружението „Търсете жената“, участваха също проф. д-р Анелия Клисарова и д-р Мина Латева, която изнесе лекция на тема „Най-малките граждани на Варна – различни ли са?

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна