IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:33 | 11 септември 2015
Обновен: 02:03 | 1 май 2024

Правят демонстрации по оказване на първа помощ

Поводът е 12 септември

По материала работи: Ставри Таргов
Правят демонстрации по оказване на първа помощ

По повод Световния ден на първата помощ -12 септември, утре от 14.30 часа в парка на кв. Аспарухово до паметника на Аспаруховия войн ще се състоят демонстрации. Това съобщиха от областния съвет на БЧК във Варна. В демонстрациите ще участват и възрастни хора, пострадали при бедственото наводнение в кв. „Аспарухово” и придобили базисни познания за справяне при критични ситуации. Те бяха обучени в  БЧК – Варна, по проект, финансиран от община Варна „Повишаване информираността на възрастни хора за реакция при бедствия, аварии, катастрофи и за оказване на първа долекарска помощ”.
По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Световният ден на първата помощ вече 15 години се отбелязва всяка втора събота на септември. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти.
Тази година денят е посветен на тема: „Първата помощ и застаряващото население“. Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна