IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:58 | 13 септември 2015
Обновен: 21:14 | 27 април 2024

Доброволци мерят UV лъчението във Варна

Апаратурата ще бъде разположена на входа на Морската

По материала работи: Златина Добрева
Доброволци мерят UV лъчението във Варна

Доброволци ще измерват интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи във Варна. Мобилна апаратура на гражданската еко лаборатория към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие бъде разположена от 10 до 12 ч. на входа на Морската градина. Организаторите ще раздават информационни материали, а специалисти ще отговарят на въпроси за вредата от излагането на UV лъчение.

Целта на инициативата е да запълни информационния недостиг във Варна и страната относно определени показатели за състоянието на околната среда, посочва darik. В България няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит с 3 датчика за цялата страна - два в София и един в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от юли 2012 г.

От гражданската еко лаборатория започнаха да измерват интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи през юли и първите резултати показаха екстремен риск за здравето на хората с чувствителна кожа.

Коментари

Новини Варна