IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:51 | 30 септември 2015
Обновен: 00:05 | 3 май 2024

Спешната ни помощ отговаря на стандартите

Между 20 и 30 минути са необходими на медиците да достигат до по-отдалечените населени места в областта

По материала работи: Слав Велев
Спешната ни помощ отговаря на стандартите

Териториалното разпределение на екипите и филиалите на Спешната помощ във Варна е сравнително добро. То отговаря на сега действащите стандарти, каза за Медийна група „Черно море“ д-р Мая Рашева, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.


Между 20 и 30 минути са необходими на медиците да достигат до по-отдалечените населени места в областта. Причината са дългите разстояния и лошата пътна инфраструктура. „Това са няколко селища, които се намират, държа да отбележа, в региона на Бургаска област, но се обслужват от нас, защото нашият филиал в Бяла е най-близко разположеният. Той отстои на около 50 км., достъпът е затруднен именно заради лошата пътна инфраструктура, но екипите достигат в рамките на около 25 до 30 минути. Нещо друго. Това са слабо населени места и според последното преброяване в едно от тях има само 8 жители. При направената равносметка, от 2011 г. до 2015 г. екип е ходил само веднъж в това населено място“, обясни Мая Рашева.


Национален е проблемът с недостига на лекари в спешната помощ. Девет филиала с 22 екипа работят на територията на Спешния център във Варна. 5 са реанимационните екипи, 15 са лекарски и 2 транспортни. Текучеството е голямо, а проблемът се решава с наемане на лекари от други лечебни заведения. Образуват се екипи с фелдшери, дават се и допълнителни дежурства, посочи д-р Мая Рашева.


Нина Рускова

Коментари

Новини Варна