IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:52 | 7 октомври 2015
Обновен: 00:07 | 3 май 2024

Симулиран съдебен процес ще учи гимназисти на занаят

Започва новата учебна година за „ранни срещи с правото“ във варненския окръжен съд

По материала работи: Юлиян Атанасов
Симулиран съдебен процес  ще учи гимназисти на занаят

Инициатива на БЧК и съда цели ранна превенция срещу престъпността като  информира младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Проектът обхваща около 200 варненски ученици на възраст между 16 и 18 години. Те участват в симулиран съдебен процес, под ръководството на съдия. Акцията е на Областния съвет на Българския Червен кръст, финансиран от дирекция „Превенции“ на Община Варна. В него като партньори участват Окръжен съд Варна и ОД на МВР.

 

Всеки младеж  ще има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Така, под формата на съдебна симулация, тийнейджърите от първо лице разбират значението на правата и задълженията си като активни членове на обществото, както и отговорността на магистратите, за решаването на човешки съдби. Утре е първият за новата учебна година симулиран съдебен процес. В съдебната зала на Варненския окръжен съд ще бъдат младежите от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, Варна.

Коментари

Новини Варна