IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:52 | 8 октомври 2015
Обновен: 01:41 | 1 май 2024

С промени в социалното законодателство признаха двойките без брак за семейства

При кандидатстването за детски вече ще се взима предвид и доходът на бащата

По материала работи: Ставри Таргов
С промени в социалното законодателство признаха двойките без брак за семейства

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, които регламентират отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. С измененията се осигуряват и необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. В правилника се въвеждат задължителни случаи на извършване на проверки от дирекциите за социално подпомагане при отпускането и предоставянето на семейни помощи.
Поправките са свързани основно с привеждането на правилника в съответствие с измененията и допълненията в закона. В правилника се уреждат всички необходими предпоставки за точно прилагане на новите разпоредби на закона, като в същото време се облекчават лицата и семействата във връзка с изискваните документи за преценка на правото за семейни помощи.
Голямата разлика е, че досега майките на деца, съжителстващи без брак, представяха само своя доход при кандидатстване за семейни помощи. Занапред ще се взима предвид и този на бащата, както е при семействата със сключен брак, коментира за в. „Черно море“ директорът на дирекция „Социално подпомагане“ във Варна Адриана Григорова. В момента детски надбавки се отпускат при доход на член от семейството до 350 лв. на месец.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна