IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:46 | 3 ноември 2015
Обновен: 22:18 | 20 май 2024

Утре започва „Международен конкурс за цигулари Варна”

Входът е свободен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Утре започва „Международен конкурс за цигулари Варна”

На 4 ноември започва първото издание на „Международен конкурс за цигулари Варна”. За всички ценители на цигулковото изкуство ще бъде осигурен свободен достъп и привилегията да чуят световния елит. В първите два конкурсни дни – 4 и 5 ноември, от 13,30ч. в Градската художествена галерия всички виртуози-солисти ще се представят с три изпълнения: едно произведение за соло цигулка от Бах; един от капризите за соло цигулка на Паганини; по избор Моцарт, Бетовен или Шуберт - Полонез в си бемол мажор.

 

На 6 ноември от 9,30 до 19,00ч., достигналите до втори тур ще се конкурират отново с изпълнения по предварително заложената програма: соната за цигулка и пиано от Бетовен, Моцарт или Брамс по избор; една виртуозна пиеса от Паганини, Виенявски, Изаи, Сарасате, Равел, Сен-Санс; задължително за всеки – съвременна българска пиеса за цигулка. Най-бляскавите виртуози ще бъдат допуснати до полуфинал, като тримата спечелили ще бъдат на открит публичен гала-концерт - на 7-ми вечерта на сцената на Варненска опера, заедно с Варненски камерен оркестър и диригент Ганчо Ганчев.

 

Посланието на Проф. Хосен – инициатор и организатор на този културен форум е към всички нас, ценители на музикалното изкуство:

 

„Музиката ни дарява с едно духовно възвишeno послание и с един уникален език, който не се нуждае от превод. Нашият глас е от изключително значение - особено днес, в един свят, в който, както никога до сега, всичко е толкова взаимосвързано и взаимозависимо - политически и икономически. Основната цел на този конкурс е насърчаването на младите цигулари. Сравнявайки различни музикални дарби, създавайки контакти за развитие на младите, давайки им сцена за концертна изява, ние им даряваме надежда в нелекия път, на който са посветили живота си. С концертите се надяваме да обогатим и музикалния календар на древната и модерна морска столица на България - Варна. Благодаря на всички, които направиха възможен този артистичен музикален форум. Надявам се международният конкурс за цигулари Варна да има бъдеще, да бъде място за срещи на едни от най- ярките музикални таланти на света, да привлече вниманието на професионалния свят към България и Варна, и да радва с концертите си варненската публика.”

Коментари

Новини Варна