IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:35 | 8 декември 2015
Обновен: 00:25 | 3 май 2024

Немски деца изпратиха коледни подаръци в детската психиатрия

Пакетите включват играчки и лакомства, подготвени в Германия

По материала работи: Ставри Таргов
Немски деца изпратиха коледни подаръци в детската психиатрия

Малките пациенти от отделението за детско-юношеска психиатрия към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна получиха коледни подаръци – играчки и лакомства. Пакетите са подготвени от немски деца  и допълнени от техните родители. Те бяха донесени от представители на международна организация в рамките на нейна акция „Подаръчен конвой“. Подобни инициативи се провеждаха досега в Румъния, Украйна и Молдова, а от тази година тръгват и в България.
Целта на благотворителната акция е не само да зарадва децата в навечерието на най-светлия християнски празник, но и да повиши чувствителността към проблемите на детското психично здраве и грижи, подчерта Георги Пейчинов, представител на международната организация за България.
Отделението за детско-юношеска психиатрия е избрано, тъй като е сред малкото в България, специализирани в лечение на пациенти от 4 до 18 години. Неговият ръководител доц. д-р Петър Петров благодари за дарението и призна, че всяка година за малките пациенти се осигуряват подаръци с помощта на спонсори. В отделението, което разполага с 16 легла, се лекуват всякакви психиатрични разстройства при децата. В момента малките пациенти там са 15. Като цяло болничните легла – 40 на брой в страната, недостигат, малко са и действащите детските психиатри(24-25), които при това са разпределени неравномерно на територията само на няколко области, добави доц. Петров.
След посещението си в УМБАЛ „Света Марина“ „Подаръчният конвой“ се отправя към Центъра от семеен тип в район „Вл.Варненчик“(къщичката за децата от с. Могилино). Варненските членове на международната организация подготвят и благотворителен Коледен бал, който ще помогне за набирането на средства за нов кувьоз за АГ болницата във Варна.   

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна