IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:40 | 15 декември 2015
Обновен: 04:38 | 26 април 2024

Над 450 души са преминали през Общностния център за деца и семейства

Здравни консултации са получили 255 деца в риск

По материала работи: Ставри Таргов
Над 450 души са преминали през Общностния център за деца и семейства

Над 450 потребители са преминали през Общностния център за деца и семейства(ОЦДС) във Варна. Това съобщи на пресконференция Любомира Комитска, шеф на общинската дирекция „Социални дейности“. Здравни консултации са получили 255 малчугани в риск, които нямат семеен лекар или педиатър. Центърът, който е изграден с европейски средства, започна работа през май т.г.
В него се помага на деца до 7 г. и техните родители. Дейностите включват ранна превенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, допълнителна подготовка за равен старт в училище, индивидуална педагогическа подкрепа и други. Семействата, на които се помага, са на трайно безработни и на социални помощи. Те получават консултации от социален работник, психолог, юрист, гинеколог и други специалисти. Целта е да се повиши родителския им капацитет и да се създаде здрава връзка с децата им.
ОЦДС – Варна, който се намира на ул. „Кап.Райчо“ 103А и филиалът на ЦДГ „Теменужка“, са изградени по европроект на стойност 1 414 945 лв. С тези средства са финансирани строително-монтажните дейности, обзавеждането, оборудването и други. Съфинансирането от община Варна е за близо 110 000 лв.
За по-нататъшната издръжка на центъра ще се разчита отново на европейски средства, обясни Комитска. Във връзка с това ще се кандидатства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, като срокът е до 29 януари 2016 г. Проектното предложение е за 658 200 лв.  

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна