IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:59 | 17 декември 2015
Обновен: 14:00 | 3 май 2024

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Варна се превърна в център за лечение на ракови заболявания

В началото на 2016 г. в морската столица ще се заработи трети линеен ускорител, който разполага с възможности за кибер нож и гама нож

По материала работи: Ставри Таргов
Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Варна се превърна в център за лечение на ракови заболявания

С изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център УМБАЛ „Света Марина“ се превърна в специфичен център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. Това заяви във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той благодари на всички за усилията за финализиране на европейския проект, по линия на който в супермодерния Онкоцентър бяха вложени близо 25 млн.лв. Близо 21 млн. от тях са от от Европейския фонд за регионално развитие, останалите са от държавния бюджет. Благодарение на този проект, в България бе направена инвестиция за 143 млн. лв. за обновяване на апаратурата и подобряване на условията за пациенти и медици в различни болници в страната. Той бе пример за добро сътрудничество между министерствата на регионалното развитие и на здравеопазването, подчерта д-р Шарков. Догодина ще усвоим нови 160 млн. лв., като инвестицията ще е в спешната помощ, обобщи той.
Лъчетерапевтичният център в „Света Марина“ е единственият в България с 3 линейни ускорителя от най-високо поколение. Двата приемат и лекуват пациенти от април 2015г. Третият, който предстои да заработи в началото на 2016 г., е високотехнологичен линеен ускорител с възможност за радиохирургия, единствен по рода си в страната. Съчетава всички възможности на линеен ускорител, кибер нож и гама нож. Това е именно апаратът, заради който много българи пътуваха за лечение в чужбина. Сега те ще могат да го правят във Варна, като терапията е напълна безплатна, покрита от здравните им осигуровки.
Другата стратегическа придобивка за Варна е най-модерният стерилизационен център в България. С него се постига намаляване на вътреболничните инфекции и използването на медикаменти, както и по-голяма сигурност за пациентите.
Новият ядреномагнитен резонанс е от съвсем ново поколение. Той е с двойно по-силно магнитно поле, което позволява повишени диагностични възможности, по-добра пространствена разделителна способност, съкратено време на изследване и като цяло по-добър комфорт за пациента.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна