IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Общество
12:14 | 22 декември 2015
Обновен: 09:31 | 14 юни 2024

Министър Лиляна Павлова: Варна измества Истанбул като център за лечение на рак

Открит бе четвъртият поред линеен ускорител за стопяване на тумори

По материала работи: Ставри Таргов
Министър Лиляна Павлова: Варна измества Истанбул като център за лечение на рак

Варна измества Истанбул като център за диагностика и лечение на рак. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на поредния четвърти поред линеен ускорител в СБАЛОЗ в морския град. Новата техника за стопяване на тумори е купена по европейски проект за близо 4 млн. лв., като община Варна отдели над 1,3 млн. лв. за изграждане на бункера за апаратурата, разположена на територията на МБАЛ „Света Анна“. Няма смисъл вече българите да пътуват за скъпо лечение в Турция, като се имат предвид и трите нови линейни ускорителя в УМБАЛ „Света Марина“, за които бяха вложени 40 млн. лв., каза още Лиляна Павлова. Тя изрази надежда, че новата апаратура ще допринесе и за развитие на медицинския туризъм в региона.
Изпращаме 2015 г. с гордо вдигната глава, каза още министър Павлова. През последните 7 г. успяхме да инвестираме близо 300 млн. лв. по програмата за регионално развитие в подкрепа на сектора по онкология в страната. С тези средства бяха купени оборудване и апаратура за 21 общински и 16 държавни болници. Сега нашите усилия са насочени към системата на спешната помощ, в която ще бъдат вложени 180 млн. лв. за нови сгради, линейки и оборудване  за специализираните центрове в цялата страна, каза още Павлова. Тя сподели, че се предвижда съвсем скоро време реанимобилите да бъдат свързани със софтуера на приожението Lima, което ще им позволи да стига до адреси за 8 минути, каквито са нормативите.
В своето приветствие кметът Иван Портних благодари специално на министър Павлова за успешната реализация за проекта за линейния ускорител. През 2012 г. проектът бе зациклил и, ако не беше тя, нямаше да се намери бързо необходимото дофинансиране, отбеляза градоначалникът.
Сред гостите на тържеството бяха също областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници, лекари.
Новият мултимодален линеен ускорител чака лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране и ще бъде пуснат след подписването на НРД 2106 през следващата година. Апаратурата предлага пълен цикъл на лечение на онкоболните.
Всяка година 4 000 души от Варненска и Добричка област се нуждаят от лъчелечение. Апаратурата, работеща с точност до 1 мм и щадяща здравите тъкани, ще повиши продължителността и качеството на живот на пациентите и ще им даде нови надежди, бе казано още на официалното откриване.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна