IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:00 | 22 декември 2015
Обновен: 07:18 | 30 април 2024

Във Варна откриха първият саниран блок с пари от ЕС (снимки+видео)

От 1 януари ще се приемат заявки за ремонти на сгради с по-малко от 36 жилища, както и на непанелни домове

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна откриха първият саниран блок с пари от ЕС (снимки+видео)

 

Във Варна бе открит официално първият саниран вход по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Блокът се намира на ул. „Вяра“ 2.
Входът, в който живеят, 27 семейства, е със сменени дограми, топлоизолация и наносиликатна мазилка. Ремонтът продължи 2 месеца и половина, като той бе изцяло финансиран по проекта с 200 000 лв. без ДДС, каза Илиана Парева, председател на сдружението на собствениците „Вяра2 Варна“. Най-трудно бе да се обединим, но всички си повярвахме и така стигнахме до днешния резултат – по-красиви, по-топли и уютни домове, призна Парева. Никой не взе и 1 лв. от нас, срещнахме подкрепа на всички нива – от МРРБ, през архитектурния мениджър до изпълнителя, добави тя, изказвайки благодарности от името на собствениците на жилища.
Най-важното бе, че хората повярваха във възможността да им се помогне от фондовете за европейска солидарност, каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя припомни, че въпросният европроект е бил спрян от предишния кабинет и рестартиран от правителството на Бойко Борисов.
Всички блокове, одобрени за саниране по европейската програма, които не бъдат завършени до края на годината, ще се финализират по националната програма за енергийна ефективност, посочи министърът. Освен това от 1 януари 2016 г. за ремонти могат да кандидатстват и сгради с по-малко от 36 апартамента, без значение от вида на строителството, стига да отговарят на изискването да са многофамилни и да са строени и проектирани до 1999 година. Проектите, одобрени през 2015, ще се реализират през 2016 година, прогнозира още министър Павлова, като допълни, че програмата ще тече поне до 2018 г. като строителство заради големия интерес. Министърът информира, че в град Варна 33 сгради вече са одобрени за финансиране от общо 37, подали до момента заявления за кандидатстване. „Интересът е голям, пикът на програмата ще почне от пролетта наново“, категорична бе министър Лиляна Павлова. Освен това тя се осъществява вече от общините.
Кметът Иван Портних  поздрави хората от ул. „Вяра“ 2, обединили се от идеята за саниране. Той увери, че ремонтираните по националната програма входове ще бъдат с приоритет при облагородяване на околоблоковите пространства.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна