IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
11:24 | 5 януари 2016
Обновен: 13:17 | 16 юни 2024

Номинираха 3 проекта на варненски ученици за „Посланици на здравето“

За финалистите в националния конкурс са осигурени 9 предметни и 3 награди

По материала работи: Ставри Таргов
Номинираха 3 проекта на варненски ученици за  „Посланици на здравето“

110 проекта на ученици от 1 до 12 клас са допуснати до участие в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. 3 от тях са на варненски деца. Във възрастовата група 1 – 4 клас са номинирани проектите „Духът живее в здраво тяло“ на Мария Стефанова и „Чрез спорт и правилна храна мога всеки да победя“ на Станимира Савова и Мариана Даскалова. Трите ученички са от ОУ „П.Р.Славейков“. Третият проект се нарича „Здраволино“ и е на  Христина Тодорова от ВТГ „Георги Сава Раковски“ във Варна.  
Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването (МЗ) в партньорство с министерствата на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта, представителството на Европейската комисия в България и министерството на околната среда и водите.
Надпреварата се провежда в рамките на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г., приета с решение 538 на МС от 12.09.2013 г., и е продължение на традиционния ученически конкурс „Проектът на нашия клас за живот без тютюн”.
За първа година и при изключителен интерес участниците разработиха проектите си по две теми: „На MAX бъди БЕЗ тютюнопушене и алкохол ТИ!” и „На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ!”
Проектите, отговарящи на регламента, са 110, като в категорията от 1 до 4 клас са допуснати  38, от 5 до 8 клас – 45 и от 9 до 12 клас – 27.
Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2016 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през юни в сградата на МЗ.
За финалистите са осигурени 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, съответно I, II и III място; 3 поощрителни, по една във всяка възрастова категория 1 - 4 клас, 5 - 8 клас и 9 - 12 клас, както и 1 специална награда за най-добро представяне в подхода „Предай нататък”, съобщиха от МЗ.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна