IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:05 | 14 януари 2016
Обновен: 19:04 | 30 април 2024

Световните столици “оживявят” на Ларгото във Варна

Статуята с плуващи делфини се очаква да стане мястото за срещи на влюбените в морската столица

По материала работи: Борис Проданов
Световните столици “оживявят” на Ларгото във Варна

Световните столици се събират във Варна. Първият по рода си площад “Свят” ще бъде разположен в сърцето на Ларгото – до градинката на спирка “Севастопол”.

 

Арх. Борислав Игнатов – един от авторите на проекта разкрива, че ще има плакети на 192 столици. Всеки от тях ще е разположен в географската посока спрямо Варна. Така всеки може да се ориентира в импровизираната стилизирана карта на света.

 

Изработени са от неръждаема стомана и са здраво вградени в настилката, за да откажат “любителите” на вторични суровини.

 

Обновяването на Ларгото включва и гигантския герб на Варна, разположен до входа на Морската градина. Той е с размери 5,5х5,5 метра и действително украсява пространството до Колонадата.

 

Статуята с плуващи делфини се очаква да стане мястото за срещи на влюбените в морската столица.

 

Арх. Борислав Игнатов обясни още, че изборът им не е случаен, защото делфините са символ на морето и гостоприемството. Както и на добротата в хората.

 

До края на месеца ще бъдат оформени атракциите в пешеходната зона на Варна, които действително са уникални.

 

Естествено, всичко това не стана “от раз” – имаше доста напрегнати моменти по време на строителните работи. На някои места паветата бяха пренареждани.

 

Но визуално Ларгото е променено, усеща се простор, докато преди зоната беше доста разделена, къде от бордюри, настилки и асфалт.

Коментари

Новини Варна