IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:15 | 19 януари 2016
Обновен: 14:01 | 16 май 2024

Детски площадки се превърнаха в ябълката на раздора

Пари за ремонта на Аспаруховия мост все още няма

По материала работи: Златина Добрева
Детски площадки се превърнаха в ябълката на раздора

Да се изградят спешно пътни съоръжения тип „легнал” полицай пред няколко училища и детски градини и в частност пред ЦДГ 9 „Ален мак” във Варна. Това бе предложено на първото за годината заседание на ПК "Благоустройство и комунални дейности". Според общински съветник предложението на директорите се подмята между различните комисии от три години и вече е крайно време да се пристъпи към действия, преди да е станало късно и да е пострадало дете. Проблемът бил наложителен на ул. ”Русе”, където малчуганите минават буквално между колите, излизайки от детското заведение.

На заседанието на комисията бяха обсъдени допълнителните разходи за снегопочистване, както и за почистване на смет, като бе отчетено като недостатък досегашното изпълнение на тези дейности от началото на годината.

61 819 000 лв. е общият бюджет за благоустройство и комунални дейности на Варна за 2016 г. 280 000 лева са заделени за събаряне на опасни сгради, които застрашават живота на варненци. За улично осветление и електрическа енергия са предвидени 2 400 000 лв., а за ремонт и поддържане на уличната мрежа - 16 453 184 лв.

За дейности, свързани с опазване на околната среда, отиват 135 448 лв. 4 072 000 лв. са заделени за озеленяване, като в тях влизат и разходите на общинско предприятие "УПО".

За ремонт на стари и изграждане на нови детски площадки са предвидени нови 4 571 235 лева от средствата на община Варна. Засега от първоначално предвидените за изграждане са построени 147 площадки.

В ябълка на раздора се превърна казус с две детски площадки в "Левски”, едната на стойност 56 000  лева, а другата за 32 000 лв., построена, по думи на граждани, върху зелена площ. По време на комисията инж. Казакова от името на съкварталците си изложи в резюме дебела папка с кореспонденция между община Варна и жителите на квартала, които са против тези площадки, обявени от тях за „незаконни”. Живеещите в района предлагат, вместо да се продължи изграждането на площадките, те да бъдат спряни, като случаят бъде обстойно преразгледан. Колкото и разгорещени да бяха дебатите обаче, казусът не бе придвижен в посока напред и съветниците гласуваха вкупом бюджета заедно с изпълнението на тези две площадки.

Бе разгледана докладна записка от кмета на с. Константиново, който е поискал 300 000 лева за почистване и бетониране на деретата, както и за улично осветление на няколко улици. След дебати стана ясно, че деретата ще се почистят, но бетониране скоро няма да има, защото преди това е нужно да се направят разработки.

Пари за ремонта на Аспаруховия мост все още няма – стана ясно по време на комисията. Нужните 30 млн. лева от републиканския бюджет и от агенция „Пътна инфраструктура” все още се търсят. 247 000 лева ще бъдат пренасочени от друго звено, при което има излишък, защото се налага доплащане за проектирането на ремонта.
Ели Маринова

Коментари

Новини Варна