IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:30 | 21 януари 2016
Обновен: 03:30 | 3 май 2024

В МБАЛ „Света Анна“ отбелязаха Бабинден с автентичен ритуал

От началото на годината във варненското родилно отделение отчитат бум на бебета

По материала работи: Ставри Таргов
Сред официалните гости бяха кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Снимка Радина Жекова

С автентичен и атрактивен ритуал „бабуване“ отбелязаха 21 януари в родилното отделение на МБАЛ „Света Анна“ във Варна.

Възстановката бе изпълнена от студенти от специалността акушерка в Медицинския колеж във Варна. В ролята на „бабата“ бе началникът на отделението д-р Милко Папазов. Най-накрая по традиция той поведе празничното хоро.
103 бебета са се родили от началото на годината в МБАЛ „Света Анна“, с 23 повече в сравнение със същия период на м.г., каза старшата акушерка Силвия Русева. Само на 21 януари появилите на бял свят деца са четири, 3 от които са момичета.
Единствено в България имаме празник Бабин ден, каза д-р Папазов. Той посочи, че отделението, което ръководи, е на 6-7 място по раждаемост в страната, а по показателя за брой легла е на първо. Заетостта им е над 90% . През м.г. майчината и детската смъртност при нас е нулева, което е нашият принос в борбата с демографската криза, обобщи той.
Сред официалните гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и кметът Иван Портних. Градоначалникът на Варна поздрави всички акушер гинеколози и акушерки с празника им и изказа благодарност за грижите, които полагат за новородените. Той увери, че община Варна работи активно по проблема за обновяване на материалната база на отделението.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна