IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
21:20 | 23 януари 2016
Обновен: 03:40 | 5 май 2024

30 години навършва Учебният музей във Варна през 2016 година

Основните ползватели на музея са децата на възраст около 8 до 14 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
30 години навършва Учебният музей във Варна през 2016 година

През настоящата 2016 година Учебният музей във Варна чества 30 години от създаването си. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Лилия Липчева, уредник на Учебния музей към Археологически музей – Варна. „През 1986 година благодарение на инициативата на вече покойните мои колеги Иван Иванов и Димитър Димитър е създаден този музей с името учебен”, допълни Липчева.

 

Тя поясни, че културното учреждение може да бъде определено и като детски музей. „Намеренията на двамата археолози са били не само да създадат една зала за деца, а и да осъществят възстановки на праисторически жилища, славянски полуземлянки, прабългарски юрти, както и изработване на копия на различни сечива”, уточни Лилия Липчева. По думите й двамата археолози са се позовавали на опита на експерименталната археология. Това позволява тези зали да бъдат предназначени както за деца, така и за по-големи хора. „Този музей е успял във времето да провокира интереса на различни групи посетители”, подчерта уредникът на културната институция. Лилия Липчева уточни, че все пак основното съдържание на музея са децата на възраст около 8 до 14 години. „От 90-те години към днешна дата програмата на Учебния музей постепенно започва да се разширява. Тоест подготвяха се програми, които включват и голямата експозиция на Археологическия музей, а това провокира интереса и реализира посещението на много ученици”, подчерта Лилия Липчева.

Коментари

Новини Варна