IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
17:43 | 28 януари 2016
Обновен: 20:07 | 15 май 2024

До март трябва да приключи реформата във водния сектор

Всяка област трябва да избере един оператор и той да сключи договор с държавата в лицето на областния управител

По материала работи: Борис Проданов
До март трябва да приключи реформата във водния сектор

Регионалният министър Лиляна Павлова информира, че се работи по провеждането на реформата на водния сектор с цел неговото по-добро управление. Изготвени са регионалните генерални планове – 28-те области са приравнени на 28 водни територии.


Приехме стратегия за развитие на водния сектор, съгласно която всяка област трябва да избере един оператор и той да сключи договор с държавата в лицето на областния управител, чрез който да предоставим управлението на активите на едно дружество, каза във Варна Лиляна Павлова.


90% от стъпките са изпълнени – 28 области с 28 обособени територии и 28 регистрирани асоциации, някои от които с избран един оператор.


Очаква се до края на март да бъдат подписани договорите с тези от тях, които вече са изпълнили условието на Европейската комисия за окрупняване.


Министърът обърна внимание, че само 4 от областите не са изпълнили изискването за окрупняване. Лиляна Павлова посочи, че Варненският регион е бил много активен и също вече е обособена окрупнена територия с избран оператор.


Предстои да бъде изработено и регионалното прединвестиционно проучване, което е задължително условие, за да се кандидатства по новата Оперативна програма "Околна среда". Със сериозен прогрес са още 15 области.

 

Коментари

Новини Варна