IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:00 | 2 март 2016
Обновен: 20:14 | 22 април 2024

В бюджета на СУПЦ във Варна зейна дупка от 370 000 лв.

Пари ще се търсят при актуализацията на общинския бюджет

По материала работи: Ставри Таргов
Д-р Лидия Маринова

В бюджета на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ за т.г. зейна дупка от 370 000 лв. Това стана ясно от докладна на директора на центъра Пламен Петров до комисията по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет във Варна.
Причината за недостига е, че годишната издръжка от социалното министерство за 1 курсист (в момента те са 77 на брой) за т.г. е завишена с 1 лв., в същото време минималната работна заплата за страната се е повишила само за 2015 г. с 60 лв., повишени са и разходите за ток, вода и храна, основни за социално-битовата и обучителната дейности в центъра. Изчисленията показват, че 96% от издръжката от социалното министерство отиват само за заплати и осигуровки на персонала. Необходимите средства за дофинансиране и нормално осъществяване на дейността са 535 000 лв., а по одобрения бюджет за т.г. за дофинансиране са предвидени само 164 006 лв., се уточнява в докладната записка.
Съветниците от социалната комисия препратиха искането към колегите си от комисията по финанси и бюджет с предложението пари да се потърсят евентуално при актуализацията на бюджет 2016. Д-р Лидия Маринова коментира, че проблемите с финансовия недостиг за СУПЦ ще приключат, когато държавата прехвърли базата му на общината и там бъде изграден Комплексен социален център. Тя увери, че са проведени разговори със социалното министерство по въпроса, но засега липсва ангажимент с конкретни срокове за прехвърляне на собствеността.  

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна