IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:09 | 23 март 2016
Обновен: 22:06 | 2 май 2024

15 незрящи преминаха компютърно обучение във Варна

Това помогна за преодоляване на социалната им изолация

По материала работи: Ставри Таргов
15 незрящи преминаха компютърно обучение във Варна

15 души с увредено зрение преминаха обучение по компютърна грамотност за незрящи, съобщи Йоанна Минева от сдружение „Прозорец към света“. Подготовката за първо ниво продължи 9 седмици. В нея бяха включени 9 незрящи, които придобиха умения за работа с файлове и папки, говорящи програми, създаване на текстови файл, търсене на информация в интернет и ползване на електронна поща.
Останалите 6 души преминаха обучение за второ ниво, което продължи 6 седмици. Те усъвършенстваха работата си с текстови файлове, редактиране и принтиране на текстове, преобразуване на текст от PDF в Word, инсталиране и настройки на говоряща програма, инсталиране на програми, регистрация в интернет сайтове и изтегляне на сайтове.
При обучението на незрящите бе приложен индивидуален подход поради спецификата на тяхното увреждане, което изисква подробно разучаване на компютъра, неговата клавиатура, както и ползването на говоряща програма, обясни Минева.
Обучението, спонсорирано с европейски средства, продължи общо 10 месеца. В неговите рамки се проведе и подготовка за обучители по компютърна грамотност за хора с увредено зрение. В нея бяха включени 10 души – 5 с увредено зрение и 5 доброволци от Варна и страната, които получиха сертификати.
В резултат от обучението бяха изготвени адаптирани материали в електронен вариант, аудио формат и уголемен шрифт за хората с остатъчно зрение, каза още Минева. Бе отпечатано на Брайл и ръководство за обучители по компютърна грамотност, което бе предоставено на училището за деца с увредено зрение във Варна. Големият ефект е, че всичко това помогна за преодоляване на социалната изолация на незрящите и за повишаване на самочувствието им като пълноправни членове на обществото, обобщи Йоанна Минева.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна