IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:50 | 29 март 2016
Обновен: 20:15 | 22 април 2024

Приеха нова общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН

Варна е най-добре работещият град по програмата за борба с чумата на XX век

По материала работи: Ставри Таргов
Приеха нова общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН

Нова общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции приеха днес съветниците от комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна. Тя засяга периода 2016 – 2020 г.
Стратегията се приема във връзка със споразумение между общината и Министерството на здравеопазването(МЗ), поясни Светлана Коева, шеф на дирекция „Превенции“.  Новото е, че Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария спира финансирането и то се поема вече от МЗ. С тези пари досега се извършваше превенция при високорисковите групи. Община Варна поема разходите за универсалните кампании, както и за кампаниите сред децата и младите хора. Освен това помагаме и на неправителствените организации, които работят по програмата за превенция, каза още Коева. През т.г. за кампании са предвидени 330 000 лв. По преценка на МЗ Варна е най-добре работещата община в страната по превенция на ХИВ/СПИН, обобщи тя.  
Това е поредната общинска стратегия за борба с чумата на XX век. Предишната приключи през 2014 г.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна