IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:40 | 6 април 2016
Обновен: 09:33 | 3 май 2024

12 000 лалета обагриха Екопарка във Варна (СНИМКИ)

Оазисът за децата е само на няколко километра от града

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Ели Mаринова

Помните ли какво е усещането да ходите боси по тревата? Да правите къщи от кал? Да гадаете на какво ви приличат облаците, докато лежите на поляната? Да берете полски цветя за венец или да събирате листа и съчки за въображаем огън? И да не помните, вгледайте се в децата. Ако са ви омръзнали вече познатите маршрути и паркове, ето къде може да заведете малчуганите си още през този уикенд – в Екопарка с ботаническа градина на СУ „Климент Охридски“ до Варна.

 

Започна обилният цъфтеж на лалетата и в момента там е цъфнала една жива приказка с полета от пъстри пролетни цветя. Засадени са над 12 000 лалета от 16 сорта. Градината съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Създадена е през 1977 г., а от 2002 г. е отворена за посещение като първия в страната екопарк.

 

 

Повече от 300 вида екзотични дървета и храсти и над 100 вида тревисти растения са разположени върху площ от 360 декара. Университетската ботаническа градина "Екопарк - Варна" е първият екопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът се намира в курортен комплекс Св. св. Константин и Елена.

 

Екопаркът предлага екзотични срещи с растения от цял свят: морски борове, дърво-лале, двуделен гинко, стеркулия, желязно дърво, хартиено дърво, вечнозелен дъб, мамонтово дърво и много други. Ще почакаме още поне месец, за да започне цъфтежът и на царицата на цветята – розата. В розариума на Екопарка се отглеждат повече от 30 вида рози.

 

Още за лалетата

Лалетата са разположени в парковата част на градината в несиметрични фигури, които следват парковата растителност. Подбрани са по багри и височина. Особено красиви са лилиецветните и кичестите сортове лалета. Цъфтежът им започва от март с най-ранните сортове и продължава до май. Обилието от багри на лалета е от средата на април до началото на май.

Видовете са много, но за любителите на наситените цветове внимание заслужават колекцията от перуники - над 150 сорта, и вариетета, заедно с други представители на семейство перуникови. Багрите са бяло, жълто, синьо и преливащи „топли” нюанси. Цъфтежът на перуниките започва от средата на май до средата на юни.

Розариумът пък е разположен на площ около два декара, където цъфтят и ухаят над 70 сорта декоративни рози. За тях ще ви разкажем по-късно, защото масовият цъфтеж на розите е от края на май докъм края на юни.

 

За градината

 

Университетската ботаническа градина разполага с биологична станция, в която се провеждат летни стажове и учебни практики на студенти, както и зелени училища за учениците. На входа на парка се намира и информационен център с ботанически пазар, в който можете да научите за текущи събития и предстоящи новости, да закупите разсади за цветя, вечнозелени дървета и храсти, екзотични и разнообразни растения за дома и градината.

 

Децата и природата

 

Екопаркът е чудесна възможност да изведете децата сред природата. Играта по полянките и в гората ще предаде много по-полезни уроци на вашето хлапе от тази в детската стая. Ако малчуганите не прекъсват връзката си с природата и се научат да използват нейните ресурси, те със сигурност ще станат по-силни, умни и гъвкави. Разкажете им за колко много неща служи дървото, освен да си стои просто сред другите дървета. То пази сянка на по-ниските обитатели на гората, служи за къща на някои животни, дава храна на други и кислород на всички нас.

Не е нужно да полагате много усилия, за да отгледате един интелигентен Маугли. Той вече си е такъв, а от вас зависи да не му пречите. Докато детето се забавлява и изучава света около него, може да му помогнете с простички, но интересни детайли:

 

 

- За звуците сред природата - шепота на листата, песента на щурците, свистенето на вятъра, шума на тревата, ромоленето на потока, шумулкането на буболечките.

- В природата всяко нещо си има различна характеристика и функция - пеперудите са красиви, но опрашват цветята, пчеличката може да жили, но събира прашец за мед, пръстта е твърда, но тя съхранява семената и корените на растенията.

- Детето се калява, докато се катери, бяга, скача, пълзи, кляка.

 

 

- От пръчки, листа, черупки и цветя могат да станат интересни неща, които развиват фантазията. Не му се карайте, че се цапа.

- Важно е да го научите на любов към насекомите и цветята, това ще го направи наистина по-добър човек, колкото и да не ви се вярва. Докосването до пълзящите буболечки развива фината моторика на малките пръстчета.

- Цветовете се учат по-бързо с помощта на растенията, животните и дъгата.

Изненадващо е, че от децата понякога можем да научим повече за природата. Не защото някой вече им е преподал знания за нея. Те просто са по-близки и още не е прекъсната връзката им със земята. Това, което не знаят, може да им разкажем. Например, че по-големият е по-силен, но по-малкият е по-гъвкав; че тревата и листата се движат по посока на вятъра; дъждът, който пада, пак се връща горе във вид на пара, че дърветата растат нагоре, а реката тече надолу. Но най-важното правило, което ще научат децата, е, че човекът е изцяло зависим и подчинен на природните закони. И е важно да живее в хармония с нея, да я уважава и пази.

 

снимки авторът

Коментари

Новини Варна