IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:35 | 26 април 2016
Обновен: 15:19 | 6 май 2024

Демонстрират първия у нас симулатор за безкръвни операции

Представянето ще се състои утре в УМБАЛ "Света Марина"

По материала работи: Ставри Таргов
Демонстрират първия у нас симулатор за безкръвни операции

Първият в България виртуален симулатор за обучение на студенти и специализанти по лапароскопска хирургия ще бъде представен утре в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Това съобщиха от Медицинския университет.
Т.нар. безкръвни операции са най-бързо развиващото се направление на хирургията през последното десетилетие в света и бъдещето на медицината в тази специалност. Лапароскопската хирургия е щадяща за пациента и нанася възможно най-малка травма на организма по време на  интервенция. Минималният разрез води до по-бързо възстановяване и до по-малко болки в следоперативния период.
Работата с лапароскопска апаратура изисква сериозна подготовка на лекаря-хирург. Ето защо обучението и работата с иновативните технологии още от студентската скамейка е от изключително значение за увеличаване потенциала на младите лекари и бъдещите хирурзи на България, смятат в МУ -Варна.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна