IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:14 | 27 април 2016
Обновен: 12:38 | 9 май 2024

Общината ще запази спешния кабинет в ДКЦ-то в “Аспарухово”

Две лечебни заведения генерират загуби от общо 88 000 лв. на местната власт за 2015-а

По материала работи: Борис Проданов
Общината ще запази спешния кабинет в ДКЦ-то в “Аспарухово”

На всяка цена да се запази дневният и нощният спешен кабинет в ДКЦ “Св. Иван Рилски – Аспарухово – Варна” ЕООД, поискаха общинските съветници от постоянната комисия “Собственост и стопанство”. Лечебното заведение отчете загуба от 69 000 лв. за м.г. и предвид лошото си финансово състояние не може да поддържа кабинета и трима лекари, с което се генерират още 12 000 лв. разходи годишно. Допълнително разпореждане на РЗИ и НЗОК изисква кабинетът да се поддържа от лекари. Местната власт ще се съобрази с това разпореждане и ще намери ресурс да подсигури аспаруховци със неотложна медицинска помощ.

 

По повод генерираната годишна загуба съветниците искат да се намери начин за оптимизация на работата на ДКЦ-то. Най-вероятно то ще се слее с друго сродно лечебно заведение.

 

Почти без забележки бяха приети отчетите за 2015-а и на другите поликлиники. ДКЦ 4, ДКЦ 1 “Св. Клементина”, ДКЦ 5 и ДКЦ “Чайка” имат положителен баланс за миналата година – съответно 31 000, 3000, 10 000 и 3000 лв. На "минус" е ДКЦ 3 в кв. “Вл. Варненчик” – 19 000 лв., което се случва за първи път от 11 г. насам. Но причините са форсмажорни – глоба от НЗОК и Енергото, и загуба на съдебно дело.

 

Ръководителите на общинските лечебни заведения в годишните си анализи отчетоха, че все по-трудно се намират лекари. Много от докторите се пенсионират, което допълнително натоварва бюджетите с изплащане на полагаемите обезщетения. Към тези проблеми се прибавя и недотам лоялната конкуренция на частни медицински центрове.

 

Въпреки това благодарение на община Варна се закупува нова апаратура за поликлиниките и се прави всичко възможно за поддръжка на материалната им база.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна