IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:52 | 4 май 2016
Обновен: 09:29 | 14 май 2024

Тържествено ще чества Гергьовден варненският храм „Св. Атанасий”

Южният престол в олтара е посветен на св. вмчк. Георги

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тържествено ще чества Гергьовден  варненският храм  „Св. Атанасий”

Втори храмов празник ще чества варненската църква „Св. Атанасий” на Гергьовден. Южният престол в олтара е посветен на св. вмчк. Георги. Той е пренесен от едноименната църква намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948 г.

 

В храма се намира една голяма светиня – копие на чудотворната икона на свeти Георги от Зографския манастир на Света Гора, която привлича много богомолци. Празничните богослужения ще започнат още на 5 май от 17.00 ч. с вечерня (вечерна служба), а след нея ще се отслужи акатист към св. Георги пред чудотворната му икона. 

 

На 6 май от 9.00 ч. е началото на празничната литургия, а веднага след края и ще се отслужи водосвет.  В чест на празника църковното настоятелство е подготвило за над 400 човека агнешки курбан (милосърден дар), който ще бъде осветен след водосвета и раздаден на всички участвали в службата. 

 

Коментари

Новини Варна