IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:12 | 9 май 2016
Обновен: 15:22 | 15 април 2024

560 безработни във Варна придобиха професии за туризма

Най-много бяха кандидатите за готвачи и камериери

По материала работи: Ставри Таргов
560 безработни във Варна придобиха професии за туризма

560 души придобиха квалификация по професии, свързани с туризма, съобщиха от Регионалната служба по заетостта(РСЗ) във Варна. Най-много – по 160, бяха кандидатите за готвачи и камериери. 100 души получиха квалификация за сервитьор-барман, още толкова за продавач-консултанти, други 40 – за администратори.
Обученията за безработни бяха по проекти от Националния план за действие по заетостта за 2016 г. Те бяха реализирани съвместно със социалните партньори на Агенцията по заетостта. Професиите са предимно в сферата на туризма и са в отговор на нуждите на работодателите от квалифицирана работна ръка за активния летен сезон.
През юни т.г. завършва подготовката на 38 готвачи и 20 сервитьор-бармани. Поради дългия период за обучение за придобиване на по-висока степен на професионална квалификация 42-ма готвачи и 20 сервитьор-бармани ще приключат обучението си през август.
На част от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от 3 месеца, увериха от РСЗ - Варна. Трудовите посредници в бюрата по труда ще окажат съдействие на останалите за трудова реализация по придобитата специалност на първичния пазар на труда.

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна