IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:15 | 17 май 2016
Обновен: 10:15 | 20 април 2024

В МУ - Варна, създават център по здравни политики за Югоизточна Европа

Една от основните цели е избягване на недостига на кадри за системата

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. Тодорка Костадинова

Център по трансформативно обучение и здравни политики, който ще е регионален за Югоизточна Европа, ще бъде създаден в Медицинския университет(МУ) във Варна. Това съобщи зам.-ректорът проф. Тодорка Костадинова на работна среща в хотел-галерия „Графит“  за представяне на резултатите по проекта „Общи действия за планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването“.
Центърът ще отговаря за бъдещите учебни програми и стандартизиране и кординиране на обучението по медицина и всички медицински специалности. Идеята е да има гаранции за нивото на качеството на образованието, независимо в коя страна е завършил студентът, обясни проф. Костадинова.
Курсове за обучение в методиките за планиране и прогнозиране на човешките ресурси и по качествени методи за изследвания в общественото здравеопазване ще предшестват откриването на регионалния център. Те ще стартират в края на май, съобщи доц. Емануела Мутафова, декан на факултета по обществено здравеопазване в МУ - Варна.
Според данни на СЗО към 2030 г. по света ще има недостиг от 14 млн. медицински специалисти, от които дефицитът за ЕС ще е 1,4 млн. Това поставя под въпрос изпълнението на приоритети като достъп до здравеопазване, грижи за възрастните хора, детско и майчино здравеопазване, посочи проф. Костадинова. Причините за очаквания недостиг са свързани с това, че новите поколения не са привлечени от медицинските професии заради продължителното образование и специализации. Променят и се и потребностите в обществото. В един момент няма големи нужди от хирурзи и операционни сестри, тъй като след завършване на образованието си те би следвало да се насочват към домове за възрастни хора или хосписи. Във връзка с това в МУ – Варна, е задействан модул, по който се работи активно с кариерните нагласи на утрешните медици, обясни проф. Костадинова.
Тя добави, че крайната цел на мащабния проект, който е международен, е да изработи препоръки до Европейската комисия за човешките ресурси в системата на здравеопазването. Те ще бъдат утвърдени в Европейския парламент и изпратени за изпълнение до правителствата на страните-членки на ЕС. Това ще бъде своеобразна здравна карта, от която ще се вижда къде и какви медицински специалности недостигат.     
Работната среща бе част от общите действия на страните-членки на ЕС и ЕК за планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването.

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна