IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:57 | 18 май 2016
Обновен: 10:12 | 29 април 2024

И във Варна следят със звук и картина зрелостниците на матурите

3520 абитуриенти ще се явят днес на изпита по български език и литература в областта

По материала работи: Слав Велев
И във Варна следят със звук и картина зрелостниците на матурите

Видеонаблюдение, придружено със звук, ще обезпечава честното провеждане на матурите, съобщи за в. „Черно море“ началникът на РИО – Варна, Венцеслава Генова. Сигналът ще се следи на монитори в Регионалния инспекторат по образованието, в ресорното министерство и във всеки директорски кабинет в училищата, в които има изпитни зали.

 

„Мерките се налагат заради хора, които искат по нечестен път да постигнат резултати, без да са положили необходимите усилия. Това поставя в неизгодна позиция всички останали. Лошото е, че преписването и подсказването като методи за успех в училище с годините са започнали да се приемат като нещо нормално. Трябва да сложим край на тази порочна практика. Образователната реформа може да бъде успешна само ако се възвърне доверието в училището като институция. За честното провеждане на матурите ще разчитаме много и на квесторите, които съм сигурна, че ще си свършат работата отговорно както всяка година. Учителите, които ще бъдат квестори, ще имат възможност да предадат последния си, но най-важен урок на дванадесетокласниците – по доблест и чест“, коментира Венцеслава Генова.

 

Общо 3520 зрелостници ще се явят на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература днес в област Варна. Матурата ще се проведе в 262 зали в 40 училища. 1100 учители ще бъдат ангажирани като квестори.

 

През тази година за първи път и родители ще се включат като наблюдатели по време на държавния зрелостен изпит.

 

Общо 11 са избрани на територията на област Варна. Те ще имат достъп до контролните монитори за видеонаблюдение, ще присъстват при отварянето на изпитните зали сутринта. Няма да имат достъп до изпитните зали, в които ще могат да влязат само учениците и квесторите. Редиците с чинове ще бъдат именувани с букви А, В и С, а на всеки чин ще стои името на ученика, който ще седи на него. Т.е. младежите няма да имат възможност да избират мястото, на което да седнат по време на матурата. Надписите ще бъдат поставени, за да може в хода на изпитния ден, ако бъде констатирано нарушение на контролните монитори, да е ясно точно кой го е извършил. След приключването на матурата видеозаписите ще бъдат съхранявани в Регионалния инспекторат по образование, за да са налични, ако се наложи последваща проверка.

 

Ще бъдат санкционирани не само ученици, които са хванати да преписват или подсказват. От матурата ще бъдат отстранявани и младежи, които са направили опит за някое от тези нечестни действия, а изпитните им работи ще бъдат анулирани. Ще бъдат наказвани и зрелостници, които имат в себе си мобилни телефони по време на изпита или хартиени „пищови“, дори и да не са ги използвали.
Мобилни телефони по време на матурата нямат право да носят в себе си не само учениците, но и квесторите. 

 

Тази година действията по сигурността са съгласувани не само с Министерството на образованието, но и с ОД на МВР.

 

Освен с осигуряването на охрана по време на изпитния ден полицаи са ангажирани и като свидетели при запечатването и отварянето на изпитните зали. 

 

Същите мерки за сигурност ще бъдат предприети и спрямо седмокласниците, които ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература днес. Очаква се в 313 изпитни зали на 89 училища от област Варна да влязат 3635 ученици. Честното провеждане на изпита ще обезпечат около 1000 квестори.
Матурата по математика за 7 и 12 клас ще бъде на 20 май.

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна