IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:17 | 26 юли 2016
Обновен: 03:14 | 20 април 2024

175 души се изследваха безплатно за сънна апнея във Варна

Прегледите от общинската програма ще продължат до края на 2016 г.

По материала работи: Пламен Янков
175 души се изследваха безплатно за сънна апнея във Варна

Програмата на Община Варна и МБАЛ „Света Анна“ за безплатни профилактични прегледи за Обструктивна сънна апнея на жители на община Варна набира скорост и е на път за по-малко от два месеца да изпълни половината от капацитета си.

 

Първите дати, за които жителите на община Варна и прилежащите й населени места – Звездица, Константиново, Каменар, Тополи и Казашко, могат да получат час за специализираното изследване, отчитащо риска от коварната диагноза, са след 10-и август.

 

От стартирането на програмата, в първите дни на юни 2016 г., през специалистите на отделението по УНГ за изследването са преминали 175 човека.

 

В рамките на програмата екип от сертифицирани лекари за извършване на акустична рино и фарингометрия от Отделението по УНГ към МБАЛ „Света Анна – Варна“ АД  извършват безплатен скрининг с апарат ECCO VISION на жители на община Варна със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън с цел установяване нивата на обструкция на страдащите от обструктивна сънна апнея (ОСА) и препоръки за последващо лечение.

 

Прегледите от общинската програма ще продължат до края на 2016 г., всеки делничен ден – от понеделник до петък, между 9.00 и 12.00 ч.

 

Капацитетът на програмата предвижда през нея да преминат 400 души, като има готовност да се поемат и повече хора, припомня изпълнителният директор на МБАЛ „Света Анна“ д-р Гален Шиваров.

 

Записванията стават на телефон: 052/821 356, всеки делничен ден от 8,00 до 16,00 часа или на: programa_osa@svetaanna-varna.com

Коментари

Новини Варна