IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:13 | 15 август 2016
Обновен: 21:52 | 30 април 2024

Тържествено отбелязахме Деня на Варна (Видео и Снимки)

В честванията се включиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и омбудсманът на република България Мая Манолова

По материала работи: Слав Велев
Тържествено отбелязахме Деня на Варна  (Видео и Снимки)

 

 

С тържествена церемония беше отбелязан празникът на Варна. В честванията в морската столица се включиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и омбудсманът на република България Мая Манолова. Тържествата на 15 август по традиция започнаха с тържествена архиерейска света литургия, която тази година се проведе в старинния храм „Успение на Пресвета Богородица“.

 

Литийно шествие, предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили премина през центъра на Варна до катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Пренесена беше и чудотворната икона на Света Богородица. В шествието се включиха Варненският и великопреславски митрополит Йоан, областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители, районни кметове, общински съветници.

 

Почетният караул на ВМС, предвождат от ст. лейтенант Маринов беше приветстван от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Флагът на Варна беше вдигнат тържествено на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред катедралния храм „Свето Успение Богородично“ под звуците на националния химн. В тържествен марш пред флага премина почетният караул на ВМС. Тържествената церемония приключи с празнично хоро, в което редом с танцьорите от ансамбъл Варна се включиха и много граждани.

 

"Празникът на Варна е денят, в който събираме своите позитивни емоции и обичта си към нашия град. Благодаря на варненци, че за поредна година бяхме заедно на празника. Това е важно за мен, защото от юли 2013 г. заедно започнахме промяната на нашия град - на улици и булеварди, на градския транспорт, на ларгото и Морската градина, на детските площадки и детските градини. Работим за по-чисти води, за по-зелен град, за отваряне на Варна към морето! Възраждаме неповторимия дух на морската столица – пазим и надграждаме традиции, а младежката енергия създава нови. Затова станахме Европейска младежка столица! Доказахме, че нашият град може да се развива с различна скорост! Продължаваме работа със същите темпове и вярвам, че това е споделена кауза!", каза в официалното си обръщение по случай деня на Варна кметът Иван Портних.

 

Полина Петрова

 

Снимки Ели Маринова

 

Още по темата: Честит ден на Варна! 

                          Иван Портних: Не само промени, във Варна вече има и атмосфера!

 

 

Коментари

Новини Варна