IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:08 | 30 август 2016
Обновен: 00:52 | 30 април 2024

Деца без имунизации в ясли и градини само ако имат противопоказания

Какви документи за прием трябва да подготвят родителите според новата нормативна уредба?

По материала работи: Ставри Таргов
 Деца без имунизации в ясли и градини само ако имат противопоказания

Във връзка с предстоящия прием на деца в детски заведения и зачестилите запитвания от родители  медицински специалисти от РЗИ -  Варна, излязоха със следните пояснения:

 

За прием в детската ясла се представя молба, придружена от копие от удостоверение за раждане на детето; здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар; еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии (шигели, салмонели, ешерихия коли) и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла; изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата; изследване с отрицателна реакция по васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване на детето в яслата; данни от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България; медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, издадена от личния лекар.

 

Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в  ясла, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени с протокол от РЗИ.
Децата могат да отсъстват от яслата по 2 причини. Едната включва отпуск или лични причини на родителите, за което те уведомяват писмено директора на детската ясла. Втората е при болест на детето, за което родителите уведомяват яслата в тридневен срок.

 

При отсъствие на дете повече от 10 дни родителите му представят бележка от личния лекар, че то е здраво и че не е било в контакт със заразно болен.
При отсъствие повече от един месец се изисква еднократно бактериологично изследване за патогенни чревни микроорганизми с отрицателен резултат само по епидемични показания.

 

При отсъствие за повече от два месеца се представя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити съгласно Наредба № 5 от 2006 г. за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози.
В детските градини целогодишно се приемат деца след писмено заявление, подадено от родителите.
Към него се прилагат копие от акта за раждане на детето; здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар; еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина; изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване в детската градина; данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15; медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване в детската градина.

 

Малчугани, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15.

 

При отсъствие на детето от градината за повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити съгласно Наредба № 5.
При отсъствие от детската градина за повече от 10 дни се представя медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна