IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:21 | 3 октомври 2016
Обновен: 11:11 | 21 април 2024

Ортопедията на МБАЛ „Света Анна“ се сдоби с нова апаратура за безкръвни операции

Модерната артроскопската техника бе предоставена от Медицинския университет

По материала работи: Пламен Янков
Новата артроскопска техника предоставя и отлични възможности за диагностика и наблюдение, каза доц. д-р Димитър Райков, ръководител на катедрата по ортопедия и травматология в МУ – Варна(вляво).

Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Света Анна“ във Варна получи от Медицинския университет(МУ) нова модерна артроскопска апаратура, съобщи на пресконференция управителят на лечебното заведение д-р Гален Шиваров. Ние сме база на МУ, обучаваме студенти и поддържаме много тесни контакти с висшето медицинско училище. Освен това получихме 2 модерни операционни лампи с камери, които ще се използват в ортопедията и урологията, каза още д-р Шиваров. Той добави, че в съвсем близко време ще бъде пуснат в действие ултрамодерен операционен микроскоп за клиниката по неврохирургия, предстои и ремонт на 4 зали за студенти.

 

Качеството на учебната и лечебно-диагностичната дейност е изключително важно за нас, за това инвестирахме 600 000 лв. в нашата база в МБАЛ „Света Анна“, каза ректорът на МУ – Варна, проф. д-р Красимир Иванов. Идеята е нивото на технологичното ни обезпечение да е еднакво за всичките ни студенти. Много млади лекари бягат зад граница и заради условията на работа. Тъкмо затова искаме да създадем по-добри предпоставки за кариерното им развитие, каза още проф. Иванов. МУ ще продължава да инвестира в подобряване на базата и модернизиране на техниката, обобщи той.

 

Ректорът се стреми да изравни нивото на оборудване в УМБАЛ „Света Марина“ и МБАЛ „Света Анна“, каза доайенът на варненските ортопеди проф. д-р Димитър Камбуров. Немаловажен факт е също, че бе сложен край на конфронтацията между университет и болница, добави той.

 

Новото оборудване предоставя възможност за артроскопия и лечение на травми на големи стави – коляно и тазобедрена става. Освен за масовата патология то ще се използва активно и за уникалните за страната интервенции на глезенната и гривнената стави, каза доц. д-р Димитър Райков, ръководител на катедрата по ортопедия и травматология в МУ – Варна.

 

Ставри Таргов

 

Четете още 175 души се изследваха безплатно за сънна апнея във Варна

Коментари

Новини Варна