IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:28 | 3 октомври 2016
Обновен: 15:48 | 28 април 2024

Морската столица се срещна с побратимени крайбрежни градове

Събитието се проведе в рамките на Международната регата „Tall ships”

По материала работи: Пламен Янков
Морската столица се срещна с побратимени крайбрежни градове

Морската столица на България Варна събра представители на побратимени градове на форум под наслов „Ефективни форми на сътрудничество между крайбрежните градове“, организиран от Община Варна. Събитието се проведе в рамките на Международната регата „Tall ships”, а целта му бе да създаде ефективни задълбочени контакти между партньорите, които могат да си взаимодействат дори и по съвместни европейски проекти.

 

Инициативата бе белязана от две годишнини, атестация за доброто полвинвековно сътрудничество и партньорство между Община Варна и Рощок, Германия и 15 години обмяна на идеи и добри практики с Дордрехт, Холандия.  По време на Конференцията виртуална разходка отведе присъстващите и във Финландия и Индонезия.

 

Видео импресии показаха пулсиращите градове на вода – Сурабая, Рощок, Дордрехт, Турку и разбира се домакинa – Варна, от изгрев до залез слънце.

 

Детайлно бяха представени начините за изпълнение и реализация на проекти свързани с морското дело, развитие на икономиката, стопанския и културен живот . Основните успешни практики, споделени от гостите на Варна, са свързани с добрите транспортни решени в градска среда, социализация на пристанищата, успешното сътрудничество между бизнеса и образованието, както и по отношение на индустрията за управлението на боклука.

 

Един от партньорите на Варна е Сурабая, вторият по големина град в Индонезия, а населението му е приблизително 3 млн. души. Благодарение на добре изградените скоростни транспортни връзки между града и агломерацията, част от която е той, през деня градът побира повече от 6 млн., работещи, които стимулират местната икономика. Хората намират уединение и място за отдих в огромна зелена площ, която логично са нарекли градската гора, която може би е в противовес на "градската джунгла".

 

На форума бе представен и Турку, морската столица на Финландия, която също се гордее с домакинството си на регатата на Високите кораби. Градът всяка година привлича милиони туристи и с богатата културна програма, която основно е съсредоточена в социализираната част на пристанището.  Варна и Турку са побратимени градове от 1963 г.

 

Древната история на нашия град и ценният артефакт за изследването на еволюцията на цивилизациите  -  най-старото  намерено обработено злато в света край предизвика благородната завист на участниците във форума..

 

Кметът на Рощок, Роланд Метлинг сподели, че преди 9 години е видял експозицията на варненското злато в Археологическия музей и си пожелал да го покаже и на своите съграждани. С усмивка той изтъкна факта, че Варненското злато отива на турне и през ноември ще бъде изложено пред жителите на Дордрехт, Холандия, което явно му дава надежда, че скоро ще го видят и съгражданите му в Рощок.

 

Щастлив съм да бъда тук точни днес, за да отпразнуваме нашето приятелство. Смятам че двата града като пристанищни центрове имат изключително много общи характеристики  и проблеми, които заедно можем да решаваме, благодарение на доброто ни партньорство. Това каза за Медийна група „Черно море“ Роалнд Метлинг. Фактът, че регатата  ни събра  днес тук е доказателство, че Европа е цяла и е отворена към света. Рощок също организира подобни регати i бих казал, че организацията въобще не е лека. Двата града биха могли да осъществят съвместни проекти в бъдеще, за да организират подобни морски събития заедно.

 

Световната търговия се осъществява 80% по море, а това е голяма отговорност и предизвикателство  за сектора и за индустриалното развитие на града, но е и голямо предимство. В това отношение отново много си приличаме с Варна, като се има предвид, че тук се намира и най-голямото пристанище в страната, каза още Метлинг. Градоначалникът на Рощок посочи и още една прилика, свързана с  това, че в двата побратимени града се намират седалищата на Военноморските сили. Той издаде, че в Рощок предстои да се проведе конференция на тема опазване на мира след две години, а събитието е с изключителна важност и в световен мащаб. 

 

Черно море

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна