IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:43 | 22 ноември 2016
Обновен: 05:44 | 29 април 2024

Ученици проследиха две административни дела при отворени врати във Варна

Тази възможност им даде традиционният отворен ден на Административния съд

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Да присъстват на истински съдебни процеси, без да са участници в тях,  имаха възможност ученици от 11 клас на Търговската гимназия "Георги Стойков Раковски"  във Варна. Съдебните производства бяха гледани при отворени врати заради 9-та поредна инициатива на Административен съд – Варна. „Ден на отворени врати“  е програма  на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. „Целта е повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и изграждане на доверие в работата на съда – каза административен съдия Гергана Стоянова. Ние имаме нужда от тези млади интелигентни хора. Посланието ни към тях е – учете където имате желание и възможност, но се върнете след това в България“.

 

В 11 ч. вчера се постави символичен старт на съвместната работа по Образователната програма, като присъстващите бяха запознати с нейната концепция, както и с темите и с лекторите, включени в програмата на Административен съд – Варна. Съдът ще работи с учениците по Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” през учебната 2016/2017 год. 

 

Административен съдия Гергана Стоянова

 

Пред учениците бяха гледани две дела. Едното  - група граждани обжалват заповед на заместник-кмет, според която (по техни думи) се нарушава целостта на имотите им заради уличната регулация. Във второто дело, на което присъстваха учениците, фирма се жалва срещу ревизионен акт на Териториална дирекция - Варна, според който е наложено данъчно задължение в размер на 40 100 лева. През целия ден гражданите могат да се запознаят с работата и функциите на съдебните служби, със съдебните процедури и със спецификата на работата на магистратите.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Остава в ареста шофьорът, убил на пътя 23-годишния Никола във Варна

 

 

Коментари

Новини Варна