IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:19 | 22 ноември 2016
Обновен: 05:44 | 29 април 2024

Учени: Не с хляб, а със зеленчуци хранете лебедите на варненския плаж

Солените закуски, гризки и хляб не са полезни за птиците

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Северните пернати гости и тази година не пропуснаха да се настанят във Варненския залив, където ще останат да презимуват. Но гражданите всеки ден се тълпят да им се порадват като ги хранят с хляб, царевични и пшеничени пръчки, солети и пуканки. Пред вестник „Черно море“ Ивайло Иванов от варненския клон на Българското дружество за защита на птиците сподели, че тази храна може да навреди на лебедите.  Не се знае качеството на продуктите, химичният им състав, те имат сол, набухватели и това може намали жизнеността на птиците. Подходящи за лебедите са сурови царевични или пшенични зърна, моркови и други зеленчуци.

 

 

Наред с немите лебеди (Cygnus olor), редовно от донесената храна „намазват“ и чайки (Larus ridibundus и Larus michahelis)  и гмурци (Podiceps cristatus). Освен лебедите, от грижите на хората се нуждаят и други птици – синигери, чинки, червеногръдки, черешарки, кълвачи, косове, врабчета, дроздове, сойки и други, които остават да зимуват у нас. Дребните птички често остават незабелязани или дотолкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като даденост. Поставяйки и поддържайки хранилка за птици, вие лесно ще ги привлечете в парка, градината или на балкона си. С няколко трохи на ден може да спасите живота им в студа.

 

Лебедите, които идват тук, са от Централна и Северозападна Европа, обитават плитки водоеми. Засега във Варна няма бракониерски прояви, насочени към красивите птици. Месото на лебедите не е деликатес, не е особено подходящо за консумация и е жилаво. Вероятно затова няма интерес към приготвянето им за храна. Ние уловихме няколко интересни мига в залива и ги споделяме с вас.

 

Хранилка за птици, поставена на прозореца привлича всеки ден малките пернати

Ели Маринова

Снимки: авторът

 

 

Четете още: Очаква ни добра 2017 година

 

Коментари

Новини Варна