IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:48 | 25 ноември 2016
Обновен: 04:35 | 30 април 2024

Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди“: Коланът на задната седалка спасява детски живот

Целта на нашата кампания е да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем

По материала работи: Ставри Таргов
Спирос Номикос, изпълнителен директор на  “Солвей Соди“: Коланът на задната седалка спасява детски живот

 


- Г-н Номикос,  откъде дойде идеята за инициативата на „Солвей Соди“ за безопасност на децата в автомобилите „С предпазен колан на задната седалка“?

 

- Според официалната статистика за 2015 г. България е с най-висок брой загинали при пътни произшествия – 90 души на един милион, в сравнение с другите европейски страни. Средно за Европа загиналите са 51 души на един милион. Над 500 деца на възраст между 6 и 17 години са станали жертва на катастрофи, като 50 от тях са починали. Това е тежка статистика. Опасностите на пътя за децата ни са много. Една от тях е свързана с липсата на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. А на задната седалка пътуват децата ни.

 

Наблюденията ни са, че във Варна децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Често ставаме свидетели как родителите отпред са с поставен колан, а децата отзад се движат свободно в колата, без никакви предпазни средства. Не мога да приема това и мисля, че родителите го позволяват не защото децата не са най-скъпото нещо за тях, а защото не си дават сметка за опасността, на която ги обричат.

 

Като имаме предвид горните статистически данни и това, което виждаме по улиците на Варна, идеята за инициатива за безопасност на децата в автомобилите дойде съвсем естествено, тъй като за всички нас в предприятието и филиалите безопасността е приоритет № 1.

 

- Какви са целите?

 

- Инициативата има две основни цели. Първата е образователна и е пряко насочена към децата. Целта е да бъдат обхванати близо 15 000 деца от първи до четвърти клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. От средата на октомври до края на ноември 2016 г. над 200 доброволци от „Солвей Соди“ и партньори влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят предпазния колан. Втората цел е да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем.

 

Това се осъществява с помощта на медиите и социалните мрежи. Създадена е Facebook група - https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/?. С помощта на „Виваком“ е отпечатана и разпространена специална картичка емблема на инициативата в тираж над 50 000 броя. Направихме и тениски, които децата занасят вкъщи при родителите си и така двете цели, образователна и разпространителска, се обединяват. Други средства за пропагандиране на инициативата са радиоклипове, видеоекрани,  плакати и билбордове.

 

Кулминацията на кампанията ще бъде галаконцертът на 30 ноември в Двореца на културата и спорта, който подготвяме в коопродукция с тв „Черно море“.

 

- Имате ли достатъчно съмишленици в тази инициатива?

 

- Разбира се, не бихме се справили сами с такъв амбициозен проект. На първо място бих споменал институции като община Варна, Регионалното управление на образованието, Българския червен кръст, които с подкрепата си ни дадоха увереност, че вървим в правилната посока. Половината от 200-тата доброволци са от „Солвей Соди“, а останалите са от община Варна, БЧК, „Сосиете Женерал“, ТУИ, „Лайънс Клъб“, „Девня Цимент“ и много други.

 

Някои от партньорите имат финансово участие, други допринесоха със своя професионализъм като Дарик радио, Радио Варна и по-специално Медийна група „Черно море“ и нейния управител Нася Атанасова, която се нае с организирането на концерта – така той ще бъде професионално направен и пълен с изненади. Благодаря за усилията на всички доброволци и партньори, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно.

 

- Мислите ли, че ще постигнете добри резултати?

 

- Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза ме радва изключително много. Това е инициатива, която идва от сърцето. Не можете да си представите щастието в очите на доброволците след представяне на инициативата пред класовете, удовлетворението да вярваш, че си допринесъл, макар и с малко, нещата да се променят. Понякога да даваш, носи много повече, отколкото да получаваш.

 

Бих искал също да подчертая изключително важната роля на директорите на училищата, които ни приеха присърце и улесниха нашите доброволци. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата на Варна – те са бъдещето на нашия град.
 

Ставри Таргов 

 

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС на ОУ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВАРНА се забавляват, но и вземат много насериозно инициативата за поставянето на колан на задната седалка.

 

Още    15 000 варненски деца ще бъдат приучени да си слагат колан в автомобила

 

Коментари

Новини Варна